Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci v ČR
Podkategorie:

Článek: Čáp bílý (Ciconia ciconia)

Tento druh odnepaměti přitahoval pozornost lidí. Určitě znáte tvrzení, že „čáp nosí děti“, v některých zemích čáp přináší štěstí do domu. V České republice dochází v posledních letech k nárůstu populace, v roce 2000 bylo zaznamenáno 950 hnízdících párů. Samec se zbarvením od samice neliší, pouze bývá o trochu větší. Čáp dříve vyhledával krajinu plnou močálů a rybníků, ale vlivem odvodňování a regulací řek tato místa z naší krajiny zmizela a čáp byl nucen se přizpůsobit životu na polích.


Mladí čápi bílí krátce před vylétnutím z hnízda.
Fotografie: Jan Ševčík



Naši čápi zimují ve východní, jižní a v malé části západní Afriky. Na hnízdiště obvykle přilétají koncem března. Dříve hnízdili na střechách domů, stodolách nebo stromech, ale po druhé světové válce začali osídlovat vysoké komíny a v poslední době i sloupy elektrického vedení. V dubnu až květnu snáší samička 2 – 7 vajec, na kterých sedí oba rodiče 33 až 34 dní. Úspěšnost vyvedení mladých závisí na nabídce potravy, kterou tvoří drobní obratlovci a hmyz, nejčastěji z hnízda vyletují po dvou měsících tři mláďata. Z hnízdišť čápi odlétají v průběhu druhé poloviny srpna.

Čápa nejvíce ohrožuje nadměrné používání pesticidů, kolize s dráty elektrického vedení, úbytek vhodných míst ke hnízdění a nezákonný odstřel během tahu a na zimovištích. Pomoci mu lze vytvářením bezpečných hnízdních příležitostí a důslednou ochranou během tahu a na zimovišti.

06.03.2005
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791