Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci v ČR
Podkategorie:

Článek: Ťuhýk obecný (Lanius collurio)

Ťuhýk obecný – ačkoliv patří mezi pěvce, má povahově blíže k dravcům, což dokládá i jeho zahnutý zobák. V Evropě se sice jeho početnost snižuje, v České republice však dochází v posledních letech k mírnému nárůstu. V roce 2000 u nás hnízdilo celkem 30 000 – 60 000 párů. Ťuhýk obecný je v Evropské unii chráněn jako druh přílohy I Směrnice o ptácích, v České republice patří mezi zvláště chráněné druhy.


O potravu se mláďatům starají oba rodiče, na obrázku krmí mláďata samec.
Fotografie: Mike Richards/RSPB-image.com



Obě pohlaví se barevně výrazně odlišují. Na obrázku je samec ve svatebním šatu, samice je zbarvená do rezavohnědé barvy, pruh přes oko je tmavě hnědý, spodina okrově bělavá, po bocích s vlnkovitým skvrněním. Mladí ptáci se podobají samici. Ťuhýk obecný má nejraději otevřenou krajinu s roztroušenými keři a stromy, křovinami, remízky, železničními náspy, ale i sady nebo zahrady.

Ze zimoviště v rovníkové a jižní Africe se vrací od konce dubna do poloviny května. Brzy po návratu začíná stavět nepříliš vysoko v keřích hnízdo. Na snůšce 5 – 7 vajec sedí samice 13 – 15 dnů, samec jí nosí potravu. Mláďata po vylíhnutí krmí oba rodiče déle než měsíc. Ťuhýk hnízdí jednou ročně. Hlavní složku potravy představují bezobratlí živočichové, ale je schopen ulovit i drobné plazy, hlodavce i mláďata jiných pěvců. Pokud je první hnízdění úspěšné, odlétají ťuhýci už po 70 – 80 dnech, při náhradním hnízdění zůstávají na hnízdišti 100 – 120 dní.

Pro ochranu tohoto druhu je potřeba zachovat v krajině roztroušenou zeleň, především keře, a omezit používání chemických látek.

06.03.2005
Počet názorů: 2 Přidat názor

Reakce čtenářů

výskyt (Leszek) 21.12.2005, 13:26

Ťuhýk (j.benak) 18.07.2005, 14:32



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791