Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Sylvia Warblers

Sylvia Warblers. Identification, taxonomy and phylogeny of the genus Sylvia, vydaná v edici Helm Identification Guides, je zcela jinou knihou než jsme zvyklí vídat v edice terénních průvodců od zmíněného nakladatele (série začala vydáním knihy Seabirds v roce 1983).

Sylvia WarblersTato kniha je kompletní monografii rodu Sylvia k němuž byl nově přiřazen i rod Parisoma. Poprvé byl rod Sylvia analyzován na zaklade DNA-DNA hybridizace. Tyto studie byly doplněny intenzivním desetiletým terénním výzkumem a studiemi v muzeích. Kniha má rozsáhlý úvod popisující pozadí celého výzkumu toho rodu. Téměř dvacet stran je věnováno obecné charakteristice rodu Sylvia.

Druhá část kniha podává v extremních detailech popis všech 25 druhů. Popis každého druhu začíná obecným úvodem, po němž následuje detailní popis terénního určování. V tom jsou zahrnuty popisy všech šatů v hnízdní a mimohnízdní době včetně detailního popisu subspecií. Tato sekce je uzavřena přehledným a stručným popisem identifikace.

Stejně rozsáhlá je sekce na určování chycených ptáků, včetně podrobného klíče k určování stáří a pohlaví. Detailní popis pelichání doplňují názorně, barevné diagramy přes celou stránku. Další sekce jsou věnované obecné biologii, ekologii a populačním trendům každého druhu. Popis každého druhu je uzavřen dodatkem s biometrickými údaji. Každý druh (různé pohlaví, stáří, subspece, pelichání) je zobrazen v průměru na dvaceti kvalitních barevných fotografiích. V knize nechybí detailní mapy rozšíření, sonogramy, zobrazení křídelních formulí. Knihu uzavírá podrobný seznam literatury.

Sylvia Warblers
Identification, taxonomy and phylogeny of the genus Sylvia

Shirihai H., G. Gargallo, A. Helbig, A. Harris a D. Cottridge
576 stran, 546 barevných fotografií, 20 barevných tabulí, barevné mapy rozšíření.
Cena: 60 britských liber
Vyšlo v roce 2001.
ISBN 0-7136-3984-9 (vázaná)

Josef Kren

20.11.2002
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791