Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Pták roku > Pták roku 2006

Článek: Pozorovali mořské orly při lovu

V neděli se sešlo více než šedesát zájemců o pozorování orlů mořských v Záhlinicích na Kroměřížsku. Ornitologickou exkurzi zde pořádal Moravský ornitologický spolek, který je středomoravskou pobočkou České společnosti ornitologické, ve spolupráci s ZO ČSOP VIA Hulín. Orli mořští u nás vzácně zimují u nezamrzlých vodních ploch, kde loví svou nejoblíbenější potravu - ryby. V zimě však nepohrdnou ani uhynulými vodními ptáky.

Ke společnému pozorování těchto majestátních dravců letos pozvali ornitologové i veřejnost, ačkoliv riskovali, že žádného orla neuvidí, neboť se jedná o velmi vzácné a plaché ptáky. Opak se však stal pravdou. Již při příchodu k rybníkům měli všichni možnost pozorovat dva mohutné orly mořské, kteří seděli na ledě společně se stovkami kachen. Později všem oba orli předvedli své letecké i lovecké umění, kdy jeden z nich ulovil velkou rybu a oba ji společně pojídali na ledě rybníka před zraky přítomných. Ornitologická vycházka za orlem mořským se tedy mimořádně vydařila. Pozorováním lovících orlů mořských se mohl dosud pochlubit jen málokdo.

Pozorování na hrázi rybníka Svárov. Foto: Jiří Šafránek

Za zmínku však stojí i další druhy ptáků, které společně pozorovali. Šlo asi o 2 500 kachen divokých, 13 čírek obecných, šest lysek černých, jednu volavku bílou, prvních 40 skřivanů polních a jednoho konipasa bílého, kteří se již vrátili z teplých krajin. Vše tedy nasvědčuje tomu, že přichází jaro a orli mořští brzo odletí na svá hnízdiště do Skandinávie a Pobaltí.

Jiří Šafránek
místopředseda Moravského ornitologického spolku –
středomoravské pobočky České společnosti ornitologické
23.02.2006
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791