Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci ve světě

Článek: Keptušky stepní sledovány na své pouti do Súdánu

Dvě keptušky stepní, které byly loni v létě v Kazachstánu opatřeny satelitními sledovacími zařízeními, překonaly vzdálenost více než 8000 km. Doletěly do středního Súdánu, kde strávily zimu.


Loni bylo objeveno velké hejno keptušek stepních v Sýrii a Turecku.
(Foto: Mahmoud Sheish Abdallah)

Jejich dlouhá cesta začala 3. srpna 2007 v Korgalzhinu, odkud pokračovaly do Viransehiru v Turecku. Připojily se k hejnu čítajícímu přes 3000 keptušek stepních - k největší pozorované skupině tohoto druhu za více než sto let. Poté, co v pozdním říjnu opustily Turecko, dorazily keptušky přesně po třech měsících své pouti do Súdánu.

Tak daleko na jihu Afriky byla keptuška stepní pozorována naposledy před dvaceti lety a to v Keni, kde Dr. Mark Avery z RSPB viděl malé hejno.


Dvě sledované keptušky stepní uletěly více než 8000 km z Kazachstánu do centrálního Súdánu, kde přezimovaly.
(Foto: The RSPB)

Projekt satelitního značení keptušky stepní začal minulý rok, kdy vědci z RSPB a Společnosti pro zachování biodiversity v Kazachstánu (ACBK) vybavili satelitními sledovacími přístroji tři ptáky. Ptáci byli odchyceni v místě hnízdění na rozlehlé stepi středního Kazachstánu.

Satelitní sledování keptušky stepní mimo hnízdní sezónu jednoznačně velmi přispívá k lepšímu poznání geografického rozšíření tohoto kriticky ohroženého druhu.

"Čím více se o keptušce stepní dozvíme, tím lépe ji budeme moci chránit", řekl Rob Sheldon, ekolog z RSPB.

„Lepší poznání migračních cest a zimovišť keptušky stepní nám umožní zajistit ochranu jejího životního prostředí,“ dodal Maxim Koshkin z ACBK.

Členové súdanské Wildlife Society, finančně podporované britským grantovým programem Darwin Initiative, si dali za cíl keptušky v Súdánu nalézt. Chtějí je sečíst a zjistit více informací o jejich životním prostředí.

„Nalezení kuptušek nebude jednoduché. Je nutné prozkoumat odlehlou část Súdánu, kam chodí jen málo lidí. Tento druh špatně snáší jakékoliv vyrušení, proto vyhledává opuštěná místa.“, řekl Ibrahim Hashim, výzkumník súdánské Wildlife Society.

„Cítíme se poctěni, že keptušky zavítaly právě na naše území, a že můžeme přispět k navýšení stavů tohoto kriticky ohroženého druhu. V Kazachstánu je v současnosti zajištěna ochrana hnízdních stanovišť. Doufáme, že i my v Súdánu budeme schopni poskytnout keptuškám adekvátní ochranu.“, řekl profesor Ibrahim Hashim.


Ze zprávy BirdLife International přeložila
Alena Rulfová
16.03.2008
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791