Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně
Podkategorie:

Článek: Jaro ožívá návratem stěhovavých ptáků


Sezóna 2013 v ČR oficiálně startuje 1.března! V celé Evropě přibývají pozorování poslů jara. Navštivte www.springalive.net. Těšíme se na Vaši účast!


Česká společnost ornitologická pro Vás a Vaše děti připravila projekt Jaro ožívá – sledování příletu stěhovavých druhů ptáků v rámci celoevropské kampaně Spring Alive. Navštivte www.springalive.net a vložte zde svá první pozorování čápa bílého, vlaštovky obecné, rorýse obecného, kukačky obecné a vlhy pestré!


Projekt je určen především pro děti školního věku, jejich rodiny a dětské kolektivy (školy, kroužky, oddíly). Zúčastnit se však může každý, kdo chce pomocí svých pozorování zmapovat i oslavit „přílet jara” do Evropy.

Kampaň Spring Alive (Jaro ožívá) je od roku 2005 pořádána partnery organizace BirdLife International ve více než 30ti zemích Evropy.
Zúčastnit se je jednoduché – stačí si zaznamenat svá první pozorování čápa bílého, vlaštovky obecné, rorýse obecného, kukačky obecné, vlhy pestré a vložit je na www.springalive.net

Každá zúčastněná země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách kontrolovat „postup jara“ Evropou či získat informace o sledovaných druzích a možnostech jejich ochrany.





Mezi jazykovými verzemi lze libovolně přecházet a sdílet tak své jarní zážitky s podobnými nadšenci z celé Evropy. Pro učitele a vedoucí dětských kolektivů připravujeme výukové materiály a hry. Zájemci o zasílání novinek na svůj e-mail se mohou zaregistrovat na hoskova(zavinac)birdlife.cz

Svá pozorování nám můžete poslat i v papírové podobě na dotaznících, které jsou k dispozici na webu www.springalive.net či si o ně můžete napsat nebo zavolat do sekretariátu České společnosti ornitologické.
V roce 2012 bylo v celé kampani shromážděno více než 170000 pozorování z 45 zemí Evropy, Blízkého Východu a Afriky. Česká republika si v loňském roce v projektu nevedla vůbec špatně – s celkem 4001 pozorováními se umístila již podruhé na šestém místě mezi všemi zúčastněnými zeměmi.

Navštivte www.springalive.net a dozvíte se více!Těšíme se na Vaše pozorování!


Projekt je na mezinárodní úrovni podporován nadací





Lucie Hošková, koordinátorka projektu Jaro ožívá v ČR
26.02.2010
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791