Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Z Vítání ptačího zpěvu 2011

Letošní ročník Vítání ptačího zpěvu je už téměř za námi a jistě jste všichni zvědaví, co kde viděli zajímavého a jak to vlastně dopadlo. Pojďme se tedy podívat na vybrané výsledky a fotky, které nám organizátoři akcí zaslali.



Vítání 2011 v Myšticích u Blatné.




„Co to tam je?....“


Letos jsme opět překonali rekord v počtu pořádaných vycházek a konečně se přehoupli přes stovku. Do jarní přírody tak mohli v podobě „klasického Vítání“ zájemci vyrazit už na 106 místech republiky. Kromě toho byly v rámci Vítání uspořádány 2 přednášky a 2 noci slavíků, celkem tedy podtrženo a sečteno 110 akcí!



Ne všude bylo bohužel počasí takové, jaké si organizátoři přáli.




“Támhle zrovna letí....“.


Na mnoha místech si museli účastníci opět pořádně přivstat, v Dolní Čermné a Havlíčkově Brodě začínali totiž už ve 4 hodiny ráno, ranní ptáčata byla i v Křemešníku u Pelhřimova či v Jeseníku, Velkých Hamrech nebo Opočně, kde začínali okolo 5 hodiny. Na Mělnicku a v Raspenavě mohli účastníci i přespat a poslouchat tak z tepla spacáků jednak večerní, jednak první ranní zpěváky. Za časné vstávání byli ale účastníci odměněni jak krásným ptačím koncertem, mohli tak na vlastní uši slyšet, kdy který druh začíná zpívat, tak jedinečnou atmosférou jarní přírody probouzející se s východem slunce do nového dne.



V Boru u Tachova při Vítání počasí účastníkům i pořadatelům přálo.




Účastníci Vítání 2010 v Roudnici nad Labem poslouchají odborný výklad. Foto Tomáš Vanžura.




“ Vítání 2011 u Lednických rybníků.



V rámci vycházek Vítání bylo rozhodně co pozorovat. V Dívčicích mohli účastníci vidět či slyšet 85 druhů ptáků, včetně rodinky hohola severního s mláďaty či husic liščích. Nejzajímavějším druhem ze všech byl ale bezkonkurenčně pozorovaný konipas citronový. V Myšticích u Blatné se nechal vidět rybák černý, který byl v hejnu 82 ex. racků malých, či orlovec říční, který předvedl dokonce dvakrát úspěšný lov. Rybáci černí (hned 6 ex.) byli zastiženi i při Vítání na Habresku na Vysočině. Zajímavé druhy mohli vidět ale i návštěvníci těch méně „profláknutých“ lokalit. Třeba v Českém Těšíně bylo pozorováno několik ex. morčáka velkého, ve Vrčeni u Nepomuku viděli účastníci čerstvě vyvedenou rodinku skorce vodního a v Jiříkovicích mohli obdivovat kalouse ušatého na hnízdě.



V Dívčicích se podařilo pozorovat i vyfotit konipase citronového, foto Vojta Kubelka.





Účastníci Vítání v Lokách nad Olší pozorovali rybáky obecné, pisíky obecné a potápky roháče na hnízdě. Foto Milan Bronclík.




“Tady jsem něco zajímavého viděl...“




Vítání 2011 v Hradci Králové.



Na mnoha místech není Vítání ptačího zpěvu jen vycházka do přírody spojená s pozorováním a posloucháním hlasů ptáků, ale je doplněná o další doprovodné aktivity. Tradiční a oblíbené jsou mezi návštěvníky ukázky odchytu a kroužkování ptáků. V Milevsku si tak mohli účastníci prohlédnout zblízka třeba ledňáčka říčního, v Dívčicích slavíka modráčka. V Rohatsku nakontaktovali hlasem našeho nejmenšího pěvce – králíčka obecného a podařilo se ho nalákat až do sítě, pro zúčastněné byl též zvážen (5g). V Kyjově se zase krásně předvedl odchycený krutihlav. Na několika místech v sítích uvízl i letošní pták roku strnad obecný. V Dubči u Prahy se podařilo odchytit kromě 2 rákosníků velkých i chřástala vodního. Největší radost ale měli u sítě asi ornitologové v Prachaticích, kde se podařilo odchytit kulíška nejmenšího.



Ukázka kroužkování a možnost prohlédnout si ptáčky zblízka má vždy mezi návštěvníky velký ohlas.




V Dubči u Prahy obdivovali návštěvníci zblízka chřástala vodního. Foto R. Štanclová.





V Prachaticích se k veliké radosti ornitologů podařilo odchytit kulíška nejmenšího.




......ještě detail....




Krutihlav obecný se krásně předvedl účastníkům Vítání v Kyjově.




V Bohumíně se do sítí chytili 2 šoupálci.



Mnozí organizátoři doplnili svá Vítání i zajímavými přednáškami s promítáním filmů, diapozitivů či posloucháním ptačích hlasů. Jinde při příležitosti Vítání vypustili zpět do přírody vyléčené pacienty ze záchranných stanic pro handicapované živočichy. Na mnohých místech nešlo ale jen o ptáky, třeba v Rožnově pod Radhoštěm byl součástí akce rovněž tradiční odchyt obojživelníků (podařilo se ulovit 2 čolky horské a mloka skvrnitého), v Krásné Lípě kromě ptáků určovali s pomocí pracovníků správy NP České Švýcarsko i rostliny a hmyz, ve Spáleném Poříčí zase pronikli do tajů života raků kamenáčů.



V Rožďalovicích bylo Vítání spojeno s vypouštěním vyléčených pacientů záchranné stanice zpět do přírody.




Ne všude byli předmětem zájmu při Vítání pouze ptáci….




V Rožnově pod Radhoštěm byl součástí Vítání tradiční odchyt obojživelníků. Foto Michal Šulgan.



Někteří pořadatelé Vítání si připravili pro návštěvníky (hlavně ty mladší) různé soutěže a kvízy, v Jihlavě třeba pro děti připravili vyřezávané ptáčky z překližky, které si během výkladu děti vybarvovaly a pak si je odnesly domů, ve Chvalčově si děti zahrály na žlunu či vyluštily ptačí křížovky. V Rousínově Vítání spojili s kontrolou budek a mohli si tak zblízka prohlédnout 2 mláďata puštíka obecného, který se v jedné budce zabydlel. Napínavou příhodu se šťastným koncem zažili při Vítání v Telči. Jedna z účastnic si všimla kosa černého, který se zamotal do silonového provázku, za hlavu uvíznul na větvi stromu a bezmocně se třepotal ve vzduchu. Díky bleskovému zásahu dalšího odvážného účastníka, který bez váhání, za pomoci ostatních, vyšplhal do zhruba čtyřmetrové výšky, se podařilo samečka kosa zachránit.



Na Tesáku děti luštily ptačí rébusy, skládaly puzzle a hrály si na žlunu.





V Rousínově při Vítání kontrolovali obsazenost budek při trase exkurze.



V Mariánských Lázních připravili pro děti soutež v poskakování ve vrabčím stylu.






V Telči zachránili pohotoví účastníci Vítání samečka kosa, který zamotal do silonového provázku a uvízl na větvi.


Snad si každý účastník odnesl z Vítání nejen hezká a zajímavá pozorování a zážitky, ale i trochu nových vědomostí o tom, jakým způsobem lze ptačím druhům a přírodě vůbec pomoci.

Závěrem musíme poděkovat všem dobrovolným organizátorům jednotlivých akcí, bez jejichž času, nadšení a znalostí a by se Vítání nemohlo konat: Tak tedy mnohokrát děkujeme a těšíme se zase za rok.





O materiály ČSO byl při Vítání zájem.




…z Vítání u Vavřineckého rybníka….




…z Vítání v Horním Němčí …..




“Ještě jedno foto, prosím...“




Ukázka kroužkování při Vítání v Kopřivnici, foto Marie Vomočilová.



Zuzana Pangrácová
20.05.2011
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791