Zde se nacházíte: Home > Pomoc ptákům > Ptačí budky

Článek: Nezničitelné dřevocementové budky

Konečně i u nás jsou k dostání dřevocementové budky německé firmy Schwegler. Jejich vyšší cena se mnohokrát vrátí v téměř neomezené živostnosti.


Schwegler vyrábí mnoho typů dřevocementových budek podle nároků různých druhů ptáků. Budky s více vletovými otvory vyhledávají sýkory modřinky.

Dřevocement kombinuje vlastnosti obou materiálů k prospěchu ptáků - je prodyšný a dobře tepelně izoluje, podobně jako dřevo, ale cementová složka zajišťje velmi dlouhou trvanlivost. Hnízdní budky z tohoto materiálu jsou prakticky nezničitelné a ptáci je obsazují stejně rádi, jako klasické dřevěné. Navíc jsou dřevocementové budky bezpečnější, protože třeba strakapoud se do nich nedostane.

Dřevocementové budky u nás zatím nejsou příliš rozšířené, a to ze dvou důvodů. V prvé řadě jde o nezvyk, málokdo se s nimi setkal a tak v některých lidech mohou budit nedůvěru. Dlužno říci, že zcela neprávem. Druhým důvodem je jejich poněkud vyšší cena. I tento argument ale padá, započteme-li jejich dlouhou životnost. Investice do těchto budek se za několik desítek let, po které budou plnit svůj účel, určitě vrátí.

A kde dřevocementové budky sehnat? Dováží a prodává je u nás firma Zelená domácnost, která navíc poskytuje členům ČSO slevu 5% na veškerý svůj sortiment.

Zdeněk Vermouzek
02.04.2012
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791