Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Výsledky Vítání ptačího zpěvu 2012

Letošní ročník Vítání ptačího zpěvu je už téměř za námi a jistě jste všichni zvědaví, co kde viděli zajímavého a jak to vlastně dopadlo. Pojďme se tedy podívat na vybrané výsledky a fotky, které nám organizátoři akcí zaslali.



Vítání 2012 v Blatné.




Vítání 2012 v Miloticích. Foto Petr Salinger.


Letos jsme opět překonali rekord v počtu pořádaných vycházek a opět se přehoupli přes stovku. Do jarní přírody tak mohli v podobě „klasického Vítání“ zájemci vyrazit už na 117 místech republiky. Kromě toho byly v rámci Vítání uspořádány 1 přednáška a 3 noci slavíků, celkem tedy podtrženo a sečteno 121 akcí!


Generálním sponzorem Vítání ptačího zpěvu je Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky.




Reklamní bunda organizátorům opravdu moc slušela. Foto Hana Böhmová.




“Támhle je....“.




V Boru u Tachova při Vítání počasí účastníkům i pořadatelům přálo.




Snídaně v trávě.



V rámci vycházek Vítání bylo rozhodně co pozorovat. V Dívčicích mohli účastníci vidět či slyšet 87 druhů ptáků, např. husice liščí a husice nilské. V České Lípě obdivovali luňáka červeného, v Chebu největší zájem vzbudilo pozorování ptáků na rybníce Amerika, kde kromě kolonie racků chechtavých byli k vidění také racek malý, racek černohlavý, rybák černý a hlavně krásné pisily čáponohé. V Českém Těšíně se předvedl samec kachničky mandaríské. Na Stožci byl zastižen orel křiklavý. U rybníka Zrcadlo na Jičínsku se hned za vsí na vzešlém obilném poli asi 200 metrů od cesty procházel pár jeřába popelavého, na hladině byl pár hus velkých se čtyřmi letošními mláďaty a kolem rybníku bylo napočítáno 12 zpívajících samců slavíka obecného. V Miloticích byli největšími peckami volavka červená, bukač velký a chřástali malí. V Krásné Lípě pozorovali letícího jeřába popelavého a luňáka červeného. Bylo zaznamenáno několik krutihlavů, a to u rybníka Zrcadlo, v Lednici, v Duchcově, v Brně, v Lysé nad Labem, v Tachově, v Táboře, v Roztokách u Prahy, v Rakovníku nalezli částečnou snůšku. V Bakově nad Jizerou výprava na hnízdiště ledňáčků v strženém břehu Jizery přinesla velké překvapení, naprosto unikátně zde poletovaly a chvílemi dokonce hrabaly hnízdní nory břehule říční. Na Vařineckém rybníce pozorovali, jak staví hnízda rackové chechtaví (60 párů?), kteří zde již několik let nehnízdili.




Slavík obecný, Horšovský Týn. Foto Petr Lang





V Hranicích pořádali „cyklovítání“.




Místo pro pozorování jako stvořené.




Ptáci se dají pozorovat i na sídlišti.



Na mnoha místech není Vítání ptačího zpěvu jen vycházka do přírody spojená s pozorováním a posloucháním hlasů ptáků, ale je doplněná o další doprovodné aktivity. Tradiční a oblíbené jsou mezi návštěvníky ukázky odchytu a kroužkování ptáků. Ve Vrchlabí bylo chyceno 71 ptáků ve 22 druzích, např. čečetka tmavá, lejsek černohlavý, lejsek šedý či kachna divoká. V Roztokách u Prahy si účastníci mohli zblízka prohlédnout krutihlava a jeho ukázkové kroucení hlavou. Ve Šluknovském výběžku se podařilo o odchytit bramborníčka hnědého a dva samce ťuhýka obecného. V Mariánských Lázních si mohli zblízka prohlédnout králíčka ohnivého, nebo lejska šedého, a pak museli odchyt ptáků ukončit stažením sítí, jinak by děti ani neodešly domů.




Ukázka kroužkování a možnost prohlédnout si ptáčky zblízka má vždy mezi návštěvníky velký ohlas.




V Toužíně chytili šoupálka. Foto Hana Uhlíková.





V Českém Těšíně mohli návštěvníci zblízka obdivovat modřinku. Foto Evžen Bronclík.




. Účastníky Vítání v Rousínově přišel pozdravit starosta města Rousínova ing. František Havíř a zástupce Jihomoravského kraje senátor ing. Stanislav Juránek



Mnozí organizátoři doplnili svá Vítání i zajímavými přednáškami s promítáním filmů, diapozitivů či posloucháním ptačích hlasů. Jinde při příležitosti Vítání vypustili zpět do přírody vyléčené pacienty ze záchranných stanic pro handicapované živočichy. Na mnohých místech nešlo ale jen o ptáky, třeba v Rožnově pod Radhoštěm bylo součástí akce povídání o obojživelnících, plazech a rostlinách. V Plzni byla akce zakončena na Záchranné stanici živočichů v Plzni, kde probíhal den otevřených dveří a na závěr si účastníci měli možnost opéci špekáčky a neformálně si popovídat. V Krásné Lípě byla ornitologická exkurze zpestřena, díky odborných pracovníků Správy Národního parku České Švýcarsko, krátkými vstupy entomologa a botanika a prezentovány byly také aktivity v rámci spolupráce s veřejností. V Bakově nad Jizerou si děti mohly v závěru vybrat třpytivé acháty. V Satalicích se zvláště zaměřil na jedlé byliny, jako chmelové výhonky, popenec, bršlice a několik druhů přírodního česneku, včetně ochutnávky (více o vycházce v Satalicích najdete zde).




V Rožďalovicích bylo Vítání spojeno s vypouštěním vyléčených pacientů záchranné stanice zpět do přírody. Tento kalous bude muset chviličku ještě počkat.




Přednáška v Roudnici o našich pěvcích velmi zaujala. Foto Miroslav Vanžura.




V Hostýně pozornost neupoutali jen ptáci.



Někteří pořadatelé Vítání si připravili pro návštěvníky (hlavně ty mladší) různé soutěže a kvízy. V Mariánských Lázních si děti vyzkoušely své dovednosti i znalosti z ptačí říše při několika hrách a kvízech a pro dospělé byla připravena i ukázka ptačích hnízd. V Satalicích byly hry zaměřené na Ptáka roku 2012 tetřeva hlušce. V Krásné Lípě proběhla ukázka vypreparovaných druhů ptáků ze sbírky národního parku a pro dětské účastníky byla připravena hra „zvukové pexeso“. U Vavřineckého rybníka byla předem vyhlášena soutěž o nejlepší obraz s ptačí tématiko (sešly se čtyři obrázky) a byl připraven vědomostní kvíz pro děti. V Hranicích skloubili Vítání s výletem na kolech. V Milevsku v klubovně poslouchali hlasy ptáků, promítali videa a fotografie z ornitologických akcí a dětem dali krátký znalostní test. V Jistebnicích byl přítomen sokolník, který předvedl raroha velkého.




V Jindřichově Hradci určovali ptáky i podle peří.





V Mariánských Lázních kreslily děti stopy ptáků.



Na Vítání ve Vrchlabí dohlížel i letošní pták roku, bohužel vycpaný. Foto Kamila Antošová.




“Vidíš tam něco?“


Snad si každý účastník odnesl z Vítání nejen hezká a zajímavá pozorování a zážitky, ale i trochu nových vědomostí o tom, jakým způsobem lze ptačím druhům a přírodě vůbec pomoci.

Závěrem musíme poděkovat všem dobrovolným organizátorům jednotlivých akcí, bez jejichž času, nadšení a znalostí a by se Vítání nemohlo konat: Tak tedy mnohokrát děkujeme a těšíme se zase za rok.





O materiály ČSO byl při Vítání opět velký zájem.




…z Vítání v Duchcově….




…z Vítání v Holýšově …..




“Časopis Ptačí svět zaujal...“




Alexandra Trublová
05.06.2012
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791