Článek: Finále bude na jaře

Přinášíme výsledky dalšího z malých členských grantů, nejefektivnějšího způsobu, jak se finanční dary dostávají přímo na konkrétní ochranu ptáků tam, kde je to potřeba.


Přispějte prosím i Vy na malé členské granty!

Číslo transparentního účtu: 2800277111/2010
variabilní symbol: 22
specifický symbol: členové ČSO uvedou své členské číslo



Že podle názvu nechápete, o čem chceme již nyní psát? Otázka je to logická, ale my na ni máme odpověď. Řeč bude totiž o rorýsech, ale nejen o nich.

Já vím, teď to vypadá dost zašmodrchaně, no nic, začneme to klubko rozmotávat.

Oni totiž členové přírodovědného kroužku SK Břidličná při tamní ZŠ, jsou současně i členy České společnosti ornitologické.

V loňském roce vypsala ČSO malé členské granty na podporu činnosti právě takových malých skupin, jako je náš kroužek. Rozhodli jsme se pro rorýse. Zde by asi stálo za úvahu uvést, jen tak pro osvěžení paměti, pár základních informací ze života těchto zajímavých a ohrožených ptáků:

Rorýsi ve vzduchu loví, odpočívají, ale také se zde páří a dokonce i spí. Odhadem nalétají 190 000 km ročně. Dokáží vyvinout rychlost až 220 km/h. Dalo by se proto říct, že ani nepotřebují pevnou půdu pod nohama. Opak je pravdou, potřebují, aby měli kam naklást vejce a kde vyvést mláďata. Hnízdí jednou ročně, od května do konce července ve štěrbinách lidských staveb, a také ve speciálních budkách. Zimují v tropické Africe. Tam odlétají hned po vyvedení mláďat na přelomu července a srpna. Zpět ze zimovišť se k nám vracejí koncem dubna až začátkem května.

Myslím, že teď již není třeba vysvětlovat, proč nás napadlo postarat se právě o rorýse, zvláště když uvedu, že jedna rorýsí kolonie hnízdí v areálu naší školy. A navíc si moc dobře uvědomujeme, že spolu se zateplováním budov ubývá štěrbin, které tvořily hnízdiště těchto i dalších druhů ptáků.

Slovo dalo slovo, my zpracovali projekt, odeslali ho na ČSO a čekali, co bude dál. Měli jsme opravdu štěstí a hlavně patřičnou radost, když jsme se dozvěděli, že jsme byli vybráni k jeho realizaci.

Nechci vás zatěžovat podrobným popisem, co následovalo, konec konců o tom vypovídají samotné fotografie. Důležité je, že finálním produktem našeho snažení bylo 5 dřevěných dvojbudek pro 10 párů rorýsů.

Jenže to byla, jak se později ukázalo, ta snadnější část. Daleko namáhavější a složitější bylo najít pro budky vhodné umístění. Jsem si jistá, že jste si řekli, že tím jsme měli začít. Mohu vás ubezpečit, že tomu tak bylo a z MěU Břidličná jsme dostali příslib podpory. Jenže pak následovalo několik různých okolností, pro něž se stanoviště různě měnilo. Proto jsme nestihli budky rozvěsit na začátku letošního jara. Ale co bychom to byli za ornitology, kdybychom se jen tak vzdali. A protože se nakonec našlo dostatek dobré vůle ze strany radních a navíc i pomoci šikovných hasičů ze ZHS Bruntál a SDH Břidličná, budky již od 27. září visí na budově bývalé školy.

Teď je již vše v pořádku a nezbývá, než si počkat do jara, až se zde opět objeví rorýsi. Už nyní se na ten okamžik moc těšíme a zároveň jsme velice zvědaví, kolik budek asi rorýsi napoprvé obsadí.

Květa Děrdová
vedoucí přírodovědného kroužku ZŠ Břidličná


Přispějte na malé členské granty!

Číslo transparentního účtu: 2800277111/2010
variabilní symbol: 22
specifický symbol: členové ČSO uvedou své členské číslo

Na projekty, jako je ten výše uvedený, jsme v roce 2012 rozdělili 47 tis. Kč. Pokračování malých členských grantů závisí na finanční situaci ČSO, vaše dary tak významně pomáhají zajistit stabilitu tohoto programu! I malý dar pomůže, zvláště pokud by šlo o trvalý příkaz.

Všem dárcům srdečně děkujeme!

19.10.2012, 20:27:00
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791