Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně
Podkategorie:

Článek: Břehule říční - pták roku 2013

Ptákem roku 2013 je břehule říční, pták, který je dnes ve střední Evropě odkázán téměř výhradně na hnízdiště vzniklá lidskou činností – pískovny a jiná místa s uměle vytvořenými kolmými písčitými či hlinitými stěnami.

Generálním partnerem kampaně Pták roku 2013 je Lafarge Cement a.s.

O břehuli

Břehule říční (Riparia riparia) obývala po tisíciletí říční břehy, které se pravidelně obnovovaly při povodních. V kolmých březích si hrabaly své až přes metr dlouhé hnízdní nory. Dnes jsou ale řeky až na výjimky regulované, břehy zpevněné, pro volně meandrující toky nezbývá v krajině místo. Břehule proto pro hnízdění využívají náhradní stanoviště, pískovny, hliniště a jiná místa s kolmými písčitými či hlinitými stěnami. Naleznou-li příhodnou stěnu, mohou vytvořit veliké kolonie, kde pohromadě hnízdí i přes tisíc párů. Tím se ale stávají břehule zranitelnějšími, protože zničení takovéto kolonie má pro populaci mnohem vážnější následky, než když hnízdily roztroušeně po dlouhých úsecích spodních toků řek.

Břehule jsou nenápadní, ale velice elegantní ptáci. Foto Tomáš Bělka, birdphoto.cz

Budoucnost břehulí je plně v rukou lidí, zejména zaměstnanců a představitelů těžebních společností, kteří svojí činností vytvářejí břehulím ideální prostor pro hnízdění. Současně ale může nevhodná těžba hnízdní kolonie zničit. Naštěstí většina těžebních společností se nestaví k břehulím nepřátelsky, ČSO se jim snaží pomoci v návrhu takového způsobu těžby, aby břehule měly kde hnízdit a ekonomická činnost nebyla omezena.

Chcete se o břehuli dovědět víc?

Pročtěte si zvláštní číslo časopisu Ptačí svět Pták roku 2013 v PDF


Partneři:


Zdeněk Vermouzek
12.02.2013
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791