Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Festival ptactva
Podkategorie:

Článek: Pozvánka na Festival ptactva 2013

První říjnový víkend (5. a 6. 10) je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva, v rámci kterého organizují pro veřejnost ornitologové z České společnosti ornitologické vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem.


Generálním sponzorem Evropského festivalu ptactva v ČR je Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky.


Účastníci mají možnost získat mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně. Na mnoha místech organizátoři také připravili oblíbenou ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Některé akce jsou navíc spojené i s prohlídkou záchranných stanic pro handicapované živočichy a s vypouštěním jejich vyléčených ptačích pacientů zpět do přírody. Pro děti bývají nachystané různé hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou.



Festival ptactva na Řežabinci, foto Jiří Šebestian.


Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě. Festival ptactva je totiž úspěšnou kampaní mezinárodního sdružení na ochranu ptáků a jejich biotopů BirdLife International. Česká společnost ornitologická se jako národní partner BirdLife Int. přidala k pravidelnému pořádání Festivalu v roce 1993.

Během vycházek zaznamenávají ornitologové u nás i v ostatních zemích data o celkovém počtu pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorovaných druzích, vzácných druzích apod. Data ještě na konci víkendu jednotlivé země zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, kterým je letos Slovenská ornitologická společnost/BirdLife Slovensko. Výsledky letošního Festivalu si budete moci přečíst na webu ČSO.

Udělejte si čas a pojďte s námi nahlédnout do podzimní přírody!

Seznam akcí:


PRAHA


Praha 3 - Olšanské hřbitovy
Sraz v sobotu 5.10. v 8:00 před nákupním centrem Flora na Vinohradské ulici (stanice MHD Flora - metro A, tram. 10, 11, 13, 16 a bus 136, 175). Vycházka bude za ptáky pražských "parků" Olšanské hřbitovy a Parukářka. Čeká na vás příjemná procházka spojená s akustickým zjišťováním ptáků. Předpokládaný konec do 12:00. Vycházku vede Filip Starosta (tel.: 777 671 586, e-mail filip.starosta(zavináč)seznam.cz.).

Praha 9 - Satalice
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 na stanici MHD Satalická Obora (bus 186). Společně se vydáme na terénní exkurzi. Během cesty Vás čeká připravena hra a na závěr se zastavíme u natažených sítí, kde si odchycené ptačí opeřence zblízka prohlédnete a mnoho zajímavého se dozvíte.S sebou triedr, oblečení a obutí do terénu, notýsek a tužku na poznámky, příp. fotoaparát. Pořádá ČSO ve spolupráci se SEV Toulcův dvůr. Vedou Vlaďka a Jirka Sládečkovi (tel.: 724 006 885, e-mail: sladecek(zavináč)psp.cz).


STŘEDNÍ ČECHY


Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 na hrázi Litovického rybníka (směrem od Litovické ulice). Trasa bude přizpůsobena počasí, množství ptáků a zájmu účastníků. Pořádá ČSO ve spolupráci s přírodovědným oddílem Kajky. Vedou Ota Vorel (tel.: 606 621 661, e-mail: vorel.ota(zavináč)volny.cz) a Jan Kučera (tel.: 724 209 973).

Jezero (okr. Benešov)
Sraz v neděli 29.9. v 8:30 na návsi u kapličky. Trasa povede okolím rybniční soustavy. V případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou dalekohled a obuv do vlhka, případně určovací příručku. Předpokládaný konec akce kolem 11 hod. Pořádá Muzeum Podblanicka spolu s ČSO. Vede Pavel Procházka (tel.: 739 203 308, e-mail: hippolais(zavináč)seznam.cz).

Mělník
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 hodin před budovou mělnického muzea na náměstí Míru hned vedle radnice. Trasa vycházky je nenáročná a povede přes Hořínský park a zdymadla k Vltavě, kde bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Délka trasy cca 4 km, ukončení akce kolem poledne. Vede Petr Lumpe (tel.: 728 148 417, e-mail: lumpe(zavináč)muzeum-melnik.cz).

Průhonice, Dendrologická zahrada
Sraz v neděli 6.10. v 7:30 u hlavního vchodu do Dendrologické zahrady. Spojení z Prahy - Opatova autobusem 328 a 385 a z Prahy - Hájů autobusem 363 do stanice Čestlice, V oblouku. Procházka nádherným prostředím podzimní Dendrologické zahrady s pozorováním a určováním ptactva a s ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Dozvíte se hodně nejen o jejich ptačích obyvatelích, ale i o tom co zde zajímavého roste a kvete během celého roku. Dobrou náladu a dalekohledy sebou.
Vedení zahrady laskavě umožnilo účastníkům této vycházky vstup do Dendrologické zahrady zdarma.
Pozor: nutnost rezervace na stránkách zahrady http://dendrologickazahrada.cz/festival-ptactva
nebo u Lucie Nové. Počet účastníků je omezen. Vedou: Lucie Nová (tel.: 604 259 828), Michaela Brožová, Vlastimil Osoba, Vít Štancl.

Srbsko – lom Alkazar
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 hodin na nádraží ČD v Srbsku. Akce se bude konat v lomu Alkazar u Srbska, kde bude provedena ukázka odchytu kroužkování ptáků. Pořádá ČSO, Správa CHKO Český kras a ZO ČSOP Triturus. Vedou Jaroslav Veselý (tel. 728878352) a Eva Vojtěchovská (tel. 724715219).

Vavřinecký rybník (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 5. 10. v 7:30 na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Budou připraveny soutěže pro děti, úspěšné odpovědi budou odměněny drobnými cenami. S sebou: boty a oblečení do terénu, dalekohled, fotoaparát a svačina. Vede Jan Křivský (tel.: 732 560 647, e-mail: krivsky(zavináč)gmail.com).

Žehuňský rybník
Sraz v sobotu 5. 10. do 8:00 přepadu na hrázi u přepadu rybníka. Pozorování a sčítání ptáků podél severního břehu rybníka (možnost kratší trasy pro děti a starší), v případě dobrého počaí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Také určování ptáků podle hlasových projevů.Vede Lubor Urbánek (tel.: 604 824 652), Mirek Jelínek a Jiří Vyskočil.


ZÁPADNÍ ČECHY


Bor u Tachova
Sraz v neděli 6. 10. v 9:00 před bránou borského zámku. Trasa povede tradičně jako každý rok od zámeckého parku k rybníku Tážný, v případě příznivého počasí do býv. vesnice Boreček. Vycházku s odborným výkladem bude provázet Karel Machač Bližší informace o konání akce je možné získat na tel. 721 962 801, nebo na Městském úřadu v Boru u p. Krasanovské.

Jivjanské rybníky (Holýšov)
Sraz v neděli 6. 10. v 7:30 u radnice v Holýšově nebo v 8:00 na hrázi Jivjanských rybníků. Akce je zaměřená na pozorování protahujícího ptactva, zejména vodního a mokřadního. Akce se koná za každého počasí. Teplý oděv, pevnou obuv a dalekohled s sebou. Občerstvení zajištěno. Pořádá Holýšovský ornitologický klub. Vede Libor Schröpfer (tel.: 732 370 036).

Planá u Mariánských Lázní
Sraz v sobotu 5. 10. v 7:00 na vlakovém nádraží v Plané. Vycházka do okolí Plané u Mariánských Lázní s možností pozorovat ptáky na soustavě rybníků stativovým dalekohledem Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO Slavkovský les, CHKO Český les, KS Plzeň, KS Karlovy Vary a Muzeem Českého lesa v Tachově. Vedou Pavel Řepa, Pavla Tájková a Milena Prokopová a Martin Liška. Kontakt na tel. 725 141 695.

Plzeň
Sraz v sobotu 5. 10. v 9:00 na hrázi Boleveckého rybníka (u občerstvení a parkoviště), odkud se za doprovodu ornitologa Lubomíra Voltera půjde na Bílou Horu a přes lávku u kostela sv. Jiří až do Záchranné stanice živočichů v Doubravce. U Pecihrádku pro Vás plzeňští kroužkovatelé připraví ukázku odchytu a kroužkování volně žijícího ptactva s odborným výkladem. Tuto ukázku odchytu a kroužkování lze navštívit i samostatně v době od 9:00 do 11:00 hod. Zakončení celé akce bude v areálu Záchranné stanice živočichů, kde si budete moci prohlédnout expozici lebek, vajec, vývržků, kroužků, hnízd, budek, krmítek a také živé (právě se léčící) pacienty. Pro účastníky vycházky bude na jejím konci připraven oheň, na němž bude možné si opéci pochutinu, kterou si v případě zájmu účastníci donesou. S sebou si nezapomeňte dalekohled, pevnou obuv a dobrou náladu! Pozn.: Při dobré vůli a kapce snahy lze trasu absolvovat i s dětským kočárkem. U této příležitosti se bude zároveň konat i Den otevřených dveří na záchranné stanici živočichů (sobota 6. 10. od 10:00 do 16:00, ulice Zábělská 75, Plzeň – Doubravka). Pořádá Západočeská pobočka ČSO a DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň. Případné dotazy na tel. 608 568 065.


JIŽNÍ ČECHY


rybník Žebrákov, Lutová
Sraz v sobotu 28. 9. v 8:00 na rozcestí žluté značky pod rybníkem Žebrákov. Pozorování ptáků na rybníku i v jeho okolí. Trasa je sjízdná i pro kočárky. Pozvánka zde. Pořádá ČSO ve spolupráci s Občanských sdružením Vespolek. Vede Jaroslav Cepák (606 183 587) a Lucie Černická (732 483 158).

Dívčice
Sraz v neděli 6. 10. v 9:30 na nádraží ČD v Dívčicích (po příjezdu vlaku od Českých Budějovic). Vycházka k okolním rybníkům podle jejich aktuální atraktivnosti. Pozorování ptactva, povídání o ptačí oblasti Českobudějovické rybníky, možná ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Vojtěch Kubelka (tel.: 721 018 336, e-mail: kubelkav(zavináč)gmail.com).

rybník Řežabinec, Ražice
Sraz v sobotu 5. 10. na pozorovací věži u rybníka Řežabinec od 9:00 do 13:00 (přístupová cesta vede od železničního přejezdu v Ražicích u Písku po malé asfaltce vedoucí těsně podél žel. trati směrem na západ (=směr Strakonice, Plzeň), kolem rybářské bašty (kdo jede autem, může parkovat 100 m za baštou před zákazem vjezdu) a po cestě mezi rybníkem a tůněmi dojdete až k pozorovací věži, celkem asi 1,5 km). Připravena je ukázka odchytu a kroužkování ptáků, zajímavé vyprávění o nich a pozorování vodních ptáků na hladině rybníka silným dalekohledem. V případě dostatečného počtu zájemců i procházka s ornitologem za ptáky kolem rybníka – odchody v 10:00 a/nebo v 11:00. Nezapomeňte si dalekohledy. Vede Jiří Šebestian, zoolog Prácheňského muzea v Písku. Kontakty: e-mail: sebestian(zavináč)prachenskemuzeum.cz, tel.: 382 201 111, 607 720 398.

Tchořovice u Blatné
Sraz v neděli 6. 10. v 9: na zastávce ČD v Tchořovicích u Blatné. Z Blatné je možné přijet na kole, autem či přijít pěšky (pěkná trasa vede přes Řečici kolem Hajanského rybníka). Kdo se mailem předem nahlásí a přijede do Tchořovic do 6:52 (čas příjezdu vlaku od Blatné) může se zúčastnit už začátku doprovodné kroužkovací akce, shlédnout ukázku kroužkování budou ale moci všichni účastníci. Vycházka povede k rybníkům Hořejší, Starý, Radov, k tůním pod letištěm a zpět do Tchořovic. Dalekohledy a obuv odolávající mírnému vlhku byly doporučeny, k dispozici byly i velké stativové dalekohledy a mnoho informačních materiálů o ptácích a jejich ochraně. Vycházka je vhodná i pro rodiny s dětmi. Pořádají členové ČSO (Jihočeského ornitologického klubu ČSO) ve spolupráci s ZO ČSOP Blatná. Vedou Petr Pavlík a Zdeněk Voborník, ukázky kroužkování Petr Louda a Jaroslav Fořt.
Více informací na csopblatna(zavináč)seznam.cz a na webu www.csop.cz/blatna.

SEVERNÍ ČECHY


Černousy (okr. Liberec)
Sraz v neděli 6. 10. v 8:30 na nádraží ČD v Černousích (spoj odjíždí z Liberce v 7:33). Na programu vycházka nivou Smědé, v případě vhodného počasí proběhne ukázka odchytů a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se Severočeským muzeem. Vede Martin Pudil (tel.: 732 716 726, e-mail: martin.pudil(zavináč)muzeumlb.cz).

Česká Lípa
Sraz v neděli 6. 10. v 9:00 před budovou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě (náměstí Osvobození 297). Trasa vycházky vede kolem Holého vrchu a podél řeky Ploučnice do Dubice. Zde proběhne odchyt do nárazových sítí a ukázka kroužkování ptáků.Vycházku vede Miroslav Honců (tel.: 487 284 146, 731 484 907, e-mail: honcu(zavináč)muzeumcl.cz).

Roudnice nad Labem
Sraz v sobotu 28. 9. v 8:30 u řeky Labe pod mostem v Roudnici nad Labem. Dalekohledy s sebou. Součástí ukázka odchytu a kroužkování ptactva. Doba trvání vycházky cca 3 hodiny. Vede Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Ciconia.

Roudnice nad Labem
V úterý 1. 10 od 17:00 v Podřipském muzeu v Roudnici nad Labem proběhne při příležitosti Festivalu ptactva přednáška Stanislava Chvapila na téma „Naši draví ptáci“ s nahrávkami hlasů a digitálními snímky. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Ciconia.


VÝCHODNÍ ČECHY



Červený Kostelec (okr. Náchod)
Sraz v sobotu 5.10. v 8:00 u kina Luník. Pozorování ptáků kolem místních rybníků, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akci vedou Petr Kafka a David Bubák (tel.: 723 506 067, DavidBubak(zavináč)seznam.cz).

Dobrá u Dobrušky
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 v Dobré č. 85 (centrum A Rocha – Krupárna). Srdečně zveme k monitorovací podzimní vycházce v Dobrém u Dobrušky centrum Keithe Morrise, která se koná v rámci příhraničního projektu pod jménem SPOLU PRO LIDI A PŘÍRODU. Dvouhodinová vycházka s pozorováním a druhovým sčítáním ptactva povede terénem od centra A Rocha směr vesnička Masty, zastávka u kamenolomu v Mastech, hnízdiště výra velkého, dále u hnízdní stěny ledňáčka a zpět. Po návratu slavnostně otevřeme stacionární krmítko a pozorovatelnu A Rocha - hide, postavenou v rámci projektu s KÚ Královéhradeckého kraje.V poledne bude v blízkosti centra spolu se zástupci polského městečka Radkowa společný oběd. /obec Podbřezí/. S sebou dalekohled, atlas ptáků, svačinu, dobrou náladu a otevřené oči pro divy stvoření !!! Pořádá A Rocha, ČSO a ČSOP spolu s polskými zástupci obce Radkowa. Předpokládané ukončení ve 13.hod. Informace na tel. 775 042 228 Pavel Světlík.

Hradec Králové
Sraz v neděli 6. 10. v 8:00 pod mostem na soutoku Labe s Orlicí (na levém břehu řeky u Fakultní nemocnice). Procházka podél Labe a jeho slepých ramen (cca 3 km). Pozorování a určování ptactva. Za dobrého počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou dalekohled, vhodné oblečení do terénu, svačinu a dobrou náladu. Ukončení akce na zastávce MHD Podzámčí. Akci pořádá Česká společnost ornitologická. Vede Libor Praus (tel.: 605 522 692, e-mail: prabor(zavináč)gmail.com) a Kamil Hromádko.

Litomyšl
Sraz v neděli 6. 10. v 7:45 u benzínové pumpy Agip (blízko železniční stanice Litomyšl-zastávka). Vycházka po rybnících mezi Litomyšlí a Tržkem přes Nedošínský háj. V případě dobrého počasí odchyt a kroužkování ptáků. Doporučujeme dobrou obuv, dalekohled a pláštěnku. Pořádá ČSO ve spolupráci s Domem dětí a mládeže v Litomyšli a s 50/03 ZO ČSOP Litomyšl, vede Lubor Urbánek, (tel.: 604 824 652).

Semanín (okr. Svitavy) – Opatovské rybníky
Sraz v sobotu 5. 10. v 9:15 na hrázi rybníku Hvězda (na okraji Třebovic v Čechách). Pozorování ptactva spojené s ukázkou kroužkování a soutěží pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Rybák Svitavy. Vede Jakub Vrána (tel.: 739 697 659, email: kuba.vrana(zavináč)email.cz) a Milan Janoušek.

Starý Ples – ornitologický park Josefovské louky (okr. Náchod)
Sraz v sobotu 5. 10. v 7:30 ve Starém Plese u rybníka. Pozorování ptáků, prohlídka ptačího parku, ukázky odchytu ptáků, savců, hmyzu. Vede Břeněk Michálek (tel.: 734 226 037)


VYSOČINA


Jihlava
Sraz v neděli 6. 10. v 8:00 u Hellerova rybníčka na sídlišti Dolina (při ulici S. K. Neumanna). Trasa bude asi 5 km, zakončení u MHD v Horním Kosově. Ukázka chovu poštovních holubů, soutěž pro děti a procházka krásnou podzimní přírodou. Povede Bára Kolmanová (tel.: 606 885 091).

Velká Bíteš
Sraz v sobotu 28. 9. v 9:00 v přírodní učebně ZŠ Sadová 579. Vycházka do okolí Velké Bíteše, Vlkova a Křoví. Akce se koná v rámci Svatováclavského pochodu. Kontakt Ivo Hertl (tel.: 604 328 834, e-mail hertl(zavináč)atlas.cz).

JIŽNÍ MORAVA


Lednice
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 na náměstí v Lednici. Procházka lednickým parkem, dále alejí Novodvorskou k Mlýnskému a Prostřednímu rybníku. Návštěva Rybničního zámečku kde proběhne ukončení akce. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Lednice. Organizátoři: Vilém Vyhnálek (tel.: 731 428 208) a Vlastimil Sajfrt (tel.: 602 689 057).

Rousínov
Sraz v sobotu 28. 9. v 8:00 u rybníku v Olšanech u Rousínova. Na pořadu bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků na okraji lesa. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Rousínov. Vedou Petr Procházka a Jiří Bartl (tel.: 605 876 078).

Sedlec u Mikulova – rybník Nesyt
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:30 u vlakové zastávky v Sedleci u Mikulova. Zde bude probíhat komentované kroužkování odchyceného ptactva, vycházky k sítím, ukázky vybírání ze sítí, pokud počasí a viditelnost dovolí, uskuteční se i vycházka ke břehům Nesytu za účelem pozorování ptačích druhů zdržujících se na hladině Nesytu a kolem něj. Vede Josef Chytil. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Pálava. Kontaktní osoba Eva Řezáčová (tel.: 519 513 399, 775 740 220, e-mail: eva(zavináč)palava.cz).


STŘEDNÍ MORAVA


Chomutovské jezero
Sraz je v neděli 6. 10. v 7:30 na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce (linky 20 nebo 764, zastávka Chomoutov – škola). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí a poté po louce kolem jezera. Na lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 2 kilometry. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Akci pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO. Vede Jan Vidlař (tel.: 731 846 852, e-mail: janvidlar(zavináč)gmail.com ).

Choryňské a Hustopečské rybníky
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží (vyčkáme na příjezd vlaku od Val. Meziříčí). Dále pěší přesun přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky. Pozorování ptáků, ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků, hry pro děti. S sebou oblečení a obutí do přírody (nutné počítat s případnou ranní rosou a místy rozbláceným terénem), dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko.Exkurzi povedou Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka(zavináč)centrum.cz), Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978) a Lenka Šimurdová.

Tovačov
Sraz v sobotu 5. 10. v 7:45 u sádek v Tovačově. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť. Akci pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO, vede Adolf Goebel (tel.: 776 064 743, e-mail: goebel(zavináč)mos-cso.cz ) a Jiří Šafránek (tel.: 606 324 763, e-mail: mosprerov(zavináč)seznam.cz).

Záhlinice
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Hulína - odjezd v 8:03, příjezd do Záhlinic v 8:06, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13. hodiny. Návrat zpět bude vlaky ze Záhlinic (směr Hulín v 13:55, směr Otrokovice ve 14:06). Exkurzi povede Martin Vymazal (mobil: 606 541 859, e-mail: mvymazal(zavináč)seznam.cz).


SEVERNÍ MORAVA


Albrechtičky – rybníky
Sraz v sobotu 5. 10. do 9:00 před budovou vlakového nádraží ve Studénce. Společné pozorování ptáků při jejich podzimním průtahu na rybniční soustavě u Albrechtiček, která je vzdálená cca 10 min. chůze od vlak. nádraží ve Studénce. Vede Jan Košťál (tel.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostal(zavináč)seznam.cz).

Červenohorské sedlo (Kouty nad Desnou)
Sraz v sobotu 5. 10. v 7:30 na Červenohorském sedle. Vycházka v místě významné tahové cesty ptáků. Ukončení akce cca ve 12:00. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky a SEV Doris Šumperk. Vede Petr Šaj (tel.: 724 800 937, email: petr.saj(zavináč)nature.cz).

Frýdlant nad Ostravicí
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 na náměstí ve Frýdlantě nad Ostravicí a to za každého počasí. Následovat bude vycházka na Solárku. Za příznivého počasí bude předvedena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Dalekohledy a určovací příručky vezměte pokud možno s sebou. Předpokládaný konec akce je kolem poledne. Vycházku a odchyt povedou Vojtěch Brlík (tel.: 723 551 844, e-mail: vojtech.brlik(zavináč)gmail.com) a Václav Tomášek (e-mail: tomasekvaclav(zavináč)gmail.com).

Hukvaldy – obora
Sraz v sobotu 28. 9. do 9:00 u brány do obory na Hukvaldech (nad kostelem). Vycházka do podzimní hukvaldské obory se společným pozorováním ptáků a oborní zvěře (daňků, muflonů, černé zvěře). Vede Jan Košťál (tel.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostal(zavináč)seznam.cz).

Karviná – Olšiny
Sraz v sobotu 5. 10. v 8:00 u Hájenky. Proběhnou soutěže pro děti pořádané Stanicí mladých přírodovědců. Kontakt: Hana Dumbrovská (tel.: 737 544 012).

Třemešské rybníky u Šumperka
Festival bude probíhat v pondělí a úterý 7. 10. – 8. 10. od 8:00 do 18:00. Ukázka odchytu, určování a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky a SEV Doris Šumperk. Školní kolektivy nutné nahlásit předem. Vede Petr Šaj (tel. 724 800 937, email: petr.saj(zavináč)nature.cz).
26.09.2013
Počet názorů: 1 Přidat názor

Reakce čtenářů

Chybný odkaz (Průhonice, Dendrologická zahrada) 13.09.2013, 02:38



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791