Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Video z budky sýce rousného

Česká zemědělská univerzita zveřejnila video pořízené během loňské hnízdní sezóny pomocí inteligentní ptačí budky. S podobnými budkami se počítá v připravovaném projektu občanské vědy.

Unikátní záběry z hnízda sýce rousného pořídili s pomocí tzv. inteligentní ptačí budky ornitologové z Fakulty životního prostředí ČZU v Praze ve spolupráci s techniky z ČVUT. Monitorování hnízdního chování této sovy započal tým vedený Markétou Zárybnickou z ČZU již před více než deseti lety. V roce 2012 začali ornitologové spolupracovat s techniky z Centra informatiky, kybernetiky a robotiky ČVUT v Praze a z tohoto spojení vznikla unikátní inteligentní ptačí budka. Takováto budka obsahuje počítač, dvě kamery, optickou závoru, čipovou čtečku a senzory teploty a osvětlení. Všechna tato zařízení jsou napájena pomocí 12V 60Ah baterie, která se vyměňuje každých 7 dní. Pomocí tohoto zařízení se vědcům daří získat jedinečné záběry z průběhu hnízdění. Dozvídají se jinak skryté informace o chování rodičů a jejich podílu na jednotlivých hnízdních aktivitách, o druhu přinášené potravy, o způsobu jejího uskladnění, načasování jednotlivých aktivit, a také o chování mláďat.

Tým složený z biologů a techniků plánuje přizpůsobit tuto inteligentní budku pro monitorování běžných druhů ptáků tak, aby jej mohla využívat široká veřejnost jako další z nástrojů občanské vědy. Nejen, že by kamerou vybavené budky měly být dostupné na běžném trhu, ale vědci také plánují začlenit veřejnost do vlastního sběru i hodnocení dat. Pokud se projekt podaří realizovat, vědci budou mít možnost velmi populární formou přiblížit jejich práci studentům i laické veřejnosti. V tomto ohledu je plánována úzká spolupráce také s ČSO, přičemž aplikace prvních zkušebních budek by měla proběhnout již v letošní hnízdní sezóně.

Markéta Zárybnická
07.01.2015
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791