Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum > Pracovní skupiny > SOVDS ČSO
Podkategorie:

Článek: Pomozte shromáždit údaje o orlech mořských!

Víte o hnízdišti orlů mořských? Nenechte si cenná data pro sebe!

Dospělý orel mořský. Foto: Tomáš Bělka, birdphoto.cz.

Skupina pro ochranu a výzkum dravců a sov ČSO zpracovává každoročně zprávy o hnízdění některých druhů. Ty jsou pak publikovány ve Zpravodaji SOVDS. Jedním z druhů, u nichž je sledován vývoj početnosti, je orel mořský. Je velmi potěšitelné, že jeho populace v posledních letech stále rostla. Až teprve v roce 2013 nebyl patrný nárůst početnosti (viz graf). Jedním z důvodů mohl být jenom nedostatek přesných údajů o zjištěném hnízdění nebo o předpokládaných hnízdících párech.

Orli mořští u nás opět pravidelně hnízdí od poloviny 80. let minulého století. Počet hnízd v posledních letech zřejmě přesáhl stovku. Šedě: prokázaná hnízdění; hnědě: předpokládaná hnízdění.


Obracím se tedy na čtenáře našeho webu s prosbou o pomoc s kompletací údajů o hnízdění orlů mořských. Pokud jste zjistili v roce 2014 hnízdění orlů mořských, prosím o sdělení lokality, nejbližší obce, čísla kvadrátu, hnízdního stromu a počtu mláďat na hnízdě (ideálně těsně před vyvedením) a příčinách ztrát, pokud jste je bezpečně určili. Pokud máte údaje i z dřívějších let, budu vděčný i za ně. Svoje informace posílejte, prosím, na adresu: tomas.belka@tiscali.cz.

Mohu vás ubezpečit, že vaše údaje o lokalitě nebudou poskytovány žádným dalším osobám, budou použity jen pro souhrnné zpracování. Ochrana hnízdišť orla mořského je absolutní prioritou Skupiny pro ochranu a výzkum dravců a sov. Ochrana je nakonec zakotvena i v názvu této pracovní skupiny.

Díky informacím členů skupiny víme, že u nás v roce 2013 bylo minimálně 88 obsazených teritorií. Vezmeme-li v úvahu, že z některých částí republiky chybějí data zcela a že některá hnízda mohla uniknout pozornosti, celkem jistě u nás v roce 2013 hnízdilo přes 100 párů orlů mořských.

Tomáš Bělka,
koordinátor SOVDS pro orla mořského
14.01.2015
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791