Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Zemřel ilustrátor Květoslav Hísek

V pátek 10. června zemřel akademický malíř Květoslav Hísek. Jeho ilustrace v přírodovědných knihách provázely několik generací současných přírodovědců.

Akademický malíř Květoslav Hísek se narodil v roce 1931. Živil se nejdříve jako malíř porcelánu, od roku 1951 studoval u akademického malíře Karla Svolinského, který jeho pozornost nasměroval k ilustraci a knižní grafice. Přestože ilustroval i krásnou literaturu, mimo jiné Erbenovu Kytici, rychle našel hlavní pole uplatnění své preciznosti a smyslu pro detail v odborné ilustraci. V roce 1962 ilustroval jednu z prvních knížek Edice OKO — Ryby našich vod Stanislava Vodinského. Edice OKO jej pak provázela několik dalších desetiletí. Následovala dlouhá řada knih ze všech přírodovědných oborů, jen občas si odskočil třeba k básním pro děti (M. Zounar: Povídej maminko), k tábornictví (V. Kubeš: Malá tábornická encyklopedie) nebo k anatomii (K. Folvarská-Roseová: Anatomie okem výtvarníka).

Ptáci jsou v tvorbě Květoslava Híska zastoupeni velice početně, i když je to spíše celkově větším počtem knih o ptácích než Hískovou cílenou specializací. Dlouhodobě spolupracoval především s Jiřím Felixem, s nímž v 70. letech vytvořili několik dodnes známých atlasů ptáků: Ptáci v zahradě a na poli, Ptáci luk, bažin a vod, Ptáci v lesích a horských oblastech, Ptáci mořských pobřeží, ale například i velkou encyklopedii Přírodou krok za krokem a atlasy zvířat všech kontinentů. S J. Jeníkem vytvořil několikadílnou encyklopedii přírody různých prostředí (Život rybníků a jezer, Život hor, Život lesa, Život v bažinách). Hísek spolupracoval i s celou řadou dalších autorů, mimo jiné i s dřívějším předsedou ČSO Karlem Šťastným (Vodní ptáci aj.). Většina knih v 70. a 80. letech vycházela nejdříve cizojazyčně a teprve časem, někdy i s mnohaletým odstupem, v češtině.

Jako ilustrátor byl Květoslav Hísek značně flexibilní. Přestože nejznámější jsou jeho barevné akvarely a kvaše, vytvořil i značné množství perokreseb. Typickou Hískovou technikou, použitou například v původních Felixových atlasech ptáků, jsou polobarevné ilustrace, kdy hlavní motiv (v tomto případě ptačí druh) je barevný akvarel a pozadí (typické prostředí) je jen naznačeno černobílou perokresbou nebo tužkou.

Přestože knihy s Hískovými ilustracemi budou ještě vycházet dlouhou dobu, nesmazatelně zůstane zapsán v paměti jako význačný ilustrátor druhé poloviny 20. století.

Text a foto:
Zdeněk Vermouzek
23.06.2016
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791