Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Opět jde do tuhého – senátoři chtějí zrušit národní parky

Titulek není přehnaný. Senát navrhl takové úpravy zákona o ochraně přírody a krajiny, že národní parky by vlastně přestaly existovat – na velké části jejich území by byl hlavním cílem rozvoj obcí.

JE POTŘEBA OKAMŽITÁ REAKCE KAŽDÉHO Z NÁS.

Po mnoha letech tahanic připravilo Ministerstvo životního prostředí kvalitní návrh úpravy zákona o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb.), který měl konečně uklidnit situaci kolem našich národních parků, zejména kolem Šumavy. Návrh prošel na začátku prosince beze šrámů poslaneckou sněmovnou (viz např. zpráva MŽP), ale zásadní ránu mu zasadili minulý týden senátoři. Jimi schválené pozměňovací návrhy znamenají třeba to, že by ochrana přírodních procesů nebyla hlavním cílem národních parků, naopak rozvoj obcí by cílem národního parku byl. V národních parcích by bylo možné stavět přehrady, ale nebylo by možné rozšiřovat plochu přírodního lesa. Víc než polovina území národních parků by se ocitla v zóně kulturní, která by byla výslovně určená k rozvoji obcí. Z národních parků by tak zbyla jen nálepka, pod níž by nic nebránilo rozvoji té nejhorší masové turistiky. Více podrobností naleznete v tiskové zprávě MŽP nebo v tiskové zprávě Hnutí Duha.

SITUACI JEŠTĚ MOHOU ZMĚNIT POSLANCI, protože návrh zákona se teď vrací do poslanecké sněmovny.

NAVŠTIVTE POSLANCE A ŽÁDEJTE JE, ABY TRVALI NA SVÉ PŮVODNÍ PODOBĚ ZÁKONA.

Každý z nás žije v nějakém volebním obvodu. Najděte si na stránce PSP své poslance a navštivte je. Poslancům můžete i psát nebo telefonovat, ale osobní návštěva je to nejlepší. Poslanci ke své práci potřebují znát názor voličů a nyní je potřeba, aby byl hlas veřejnosti obzvlášť slyšet.

Minimum, které bychom měli všichni udělat, je

--> PODEPSAT VÝZVU POSLANCŮM! a poslat email..


Příroda našich národních parků vám poděkuje!

Zdeněk Vermouzek
25.01.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791