Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně
Podkategorie:

Článek: Kampaň Living land - za živou krajinu

Zemědělská krajina u nás i v celé Evropě ztrácí svoji druhovou pestrost – běžné ptačí druhy ubývají, ještě horší je situace některých druhů bezobratlých, např. motýlů, dochází k vymírání včel. Tím klíčovým faktorem je zvyšující se intenzifikace zemědělského hospodaření. Jednou z hlavních příčin tohoto vývoje je přitom nastavení Společné zemědělské politiky (SZP) EU - ta je hlavním motorem ovlivňujícím rozhodování zemědělců. Přestože už došlo k několika reformám SZP, které měly formálně posílit význam ochrany přírody, situace se nezlepšuje.

Zemědělci jsou dnes často stavěni před nelehkou volbu - intenzifikace nebo bankrot. Mnozí chtějí hospodařit šetrně k přírodě a aktivně přispívat k ochraně biodiverzity, ale nenacházejí dostatečnou podporu, naopak současné nastavení pravidel jim v tom často brání.

Můžeme to však změnit. Evropská komise spustila konzultaci o budoucí podobě SZP. Při této příležitosti organizace BirdLife Europe, WWF a EEB spustily kampaň Living land (volně přeloženo Za živou krajinu), jejímž cílem je spojit jednotlivce a organizace, které požadují zásadní změnu zemědělské politiky EU.

Zapojte se do konzultace Evropské komise a podpořte tak kampaň, jejímž cílem je nová zemědělská politika EU, která bude spravedlivější, bude chránit přírodní zdroje a podporovat zdravé potraviny. Je to jednoduché. Připravili jsme elektronický formulář, který vám umožní zaslat odpovědi na 5 klíčových otázek o budoucí podobě zemědělské politiky Evropské komisi automaticky.

Pokud máte více času, či hlubší zájem o zemědělskou politiku EU, máte možnost zapojit se do konzultace v jejím plném znění (34 otázek). Můžete se přitom inspirovat našimi odpověďmi, ke kterým jsme připravili i zdůvodnění. Více informací naleznete na webu kampaně.

Václav Zámečník

07.04.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791