Zde se nacházíte: Home > ČSO/Birdlife > Tiskové zprávy ČSO
Podkategorie:

Článek: Brutální pronásledování ptáků pokračuje – ČSO hlásí další dravce zabité karbofuranem

Praha, 6. června 2017. Policie převzala od specializované terénní jednotky České společnosti ornitologické další nálezy mrtvých dravců s důvodným podezřením na otravu. S mrtvým luňákem hnědým, poštolkou obecnou a káněmi lesními už počet otrávených dravců přesáhl jen za tento rok dvacítku. Traviči berou prostřednictvím otrávených nástrah velmi brutálním způsobem život často extrémně vzácným a ohroženým druhům dravců. Nezbývá než doufat, že dopadení a exemplární potrestání pachatele budou brzy následovat.


Otrávený luňák hnědý je v typické poloze svědčící o otravě – má roztažená křídla a sevřené pařáty, ve kterých ještě svírá návnadu. Foto: Klára Hlubocká, ČSO.


Specializovaná „psí jednotka“ České společnosti ornitologické, která pátrá po otrávených nástrahách a jejich obětech, je doslova v jednom kole. Minulý týden vyjížděla na Kroměřížsko k nahlášenému případu mrtvého luňáka s podezřením na otravu. „Luňáka hnědého, který patří mezi kriticky ohrožené druhy, jsem nalezla v typické poloze pro otravu, ještě s kořistí v pařátech. Prohledala jsem okolí nálezu a Sam mi poblíž označil místo, kde jsem našla mrtvou poštolku a několik drobných pěvců. Aby toho nebylo málo, nedaleko jsem našla káni lesní,“ popisuje hrozivou scénu psovodka Klára Hlubocká z ČSO.

V zápětí už jednotka mířila k hlášené otrávené návnadě na Benešovsko. „Nálezce nás upozornil na zbytky husy domácí, která fungovala patrně jako otrávená návnada. Kolem ní jsem pak našla celkem čtyři mrtvé krkavce,“ uvádí k nálezu Hlubocká. Další případ byl pak hlášen na Pardubicku. „Nalezla jsem zbytky dvou kání. Pod oběma těly byl mrtvý hmyz a obě ležela v pozici typické pro otravu karbofuranem – se zaťatými pařáty a křečovitě rozevřenými křídly,“ konstatuje Hlubocká.


Na jedné lokalitě našla psí jednotka ČSO hned čtyři otrávené krkavce. Foto: Klára Hlubocká, ČSO.


Zjištěné případy byly vzápětí předány Policii ČR. Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO dodává: „Nález uhynulých ptáků je prvním krokem. Na naši práci musí navázat zodpovědný přístup vyšetřovatelů, především Policie České republiky, v jejichž kompetenci je dopadení pachatelů.


Luňák hnědý je u nás kriticky ohrožený druh. Foto: Ondřej Prosický, ilustrační foto.


Ptačí kriminalitu má Česká společnost ornitologická v hledáčku již od roku 2000 a působí proti ní v rámci programu Volná křídla a webu www.karbofuran.cz. Za tu dobu už ornitologové zaregistrovali vedle nejrůznějších způsobů likvidace ptáků, jako je pokládání želez, zástřely nebo likvidace hnízd, i stovky otrav.

Náhodně zjištěné případy jsou přitom pouze kapkou v moři otřesných činů, které jsou někteří lidé schopni páchat na ptácích. Právě proto se Česká společnost ornitologická rozhodla zintenzivnit pátrání po otrávených nástrahách a jejich obětech zřízením specializované terénní jednotky – psovodky Kláry Hlubocké a Chesapeake bay retrívra Sama v rámci projektu PannonEagle Life. Inspirovala se přitom maďarskými kolegy, kterým se při hledání otrávených návnad speciálně vycvičení psi osvědčili.

Další informace
Pokládání otrávených nástrah je trestný čin, za který hrozí až 8 let vězení a v případě obecného ohrožení (extrémně silný jed karbofuran je smrtelně nebezpečný i lidem) si travič může ve vězení pobýt ještě déle. Použití zakázaného, ale přesto hojně používaného jedu představuje navíc velmi krutý způsob, jak se zbavit nepohodlných živočichů.

U ptáků se otrava karbofuranem projeví rychle – po několika minutách dostane pták velké křeče a za plného vědomí umírá na udušení. Proto je také možné usuzovat na otravu již při prvotním ohledání zvířete, na kterém je vidět, že před smrtí trpělo.

Česká společnost ornitologická připravuje společně s Policejním prezídiem, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, Ministerstvem životního prostředí a dalšími institucemi společnou podrobnou metodiku vyšetřování. Díky tomu budou jasně rozdělené kompetence a odpovědnosti a každý bude přesně vědět, jak v kterém případě postupovat.

Zdroje informací
www.karbofuran.cz

Karbofuran
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32007D0416

Trestní zákoník:
§ 299 Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami
§ 302 Týrání zvířat
§ 304 Pytláctví

Více o projektu PannonEagle Life

Kontakt
Zdeněk Vermouzek, vermbirdlife.cz, 773 380 285


Vyšetřování ptačí kriminality se věnujeme díky příspěvku Evropské unie - programu Life, a dotaci Ministerstva životního prostředí.

06.06.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791